Made in Amerika

Made in Amerika

2015 legjobb sorozatai

2016. február 14. - madeinamerica

Mivel lehetne méltóbb módon ünnepelni a blog újjászületését/átalakulását, mint a tavalyi év legjobb sorozatainak rangsorával, így a 2016-os év második hónapjának végéhez közeledve?! Íme tehát a tavalyi sorozattermés krémje, természetesen a teljesség igénye nélkül, abból a 30-40 sorozatból szemezgetve, melyeket 2015-ben figyelemmel kísértem (ami nagyjából ugye kb az érdemi kínálat egytizede lehet).

Mivel minden évvégi toplistán szerepelnek, vélhetően itt lenne a helyük, ha láttam volna  őket, mint ahogy szégyenszemre nem tettem: Transparent, Veep, Show me a hero, UnReal, Shameless.

Akik miatt megszakadt a szívem: Communty, Rick & Morty, House of Cards, Orange is The New Black, Narcos, Marvel’s Jessica Jones, The Knick, Vikings, The Americans

És akkor íme a top10:

10 South Park

Sokan már leírták Erik Cartmenéket, de a South Park megint meg tudott újulni: már tavaly is tettek kísérletet az átívelésekre, idén pedig megmutatták, hogyan is kell ezt csinálni, és hogy mennyi tartalék van még a sorozatban. Bár az évad központi motívuma a politikai korrektség volt, számos egyéb kurrens és fajsúlyos problémát, jelenséget sikerült megfogni és egy többé-kevésbé koherens történetbe sűríteni (bár az előtt aki ténylegesen végig tudta követni az események láncolatát tényleg le a kalappal), bemutatva, az új globális trendek miképpen formálják át South Park, a város, na meg persze a sorozat arculatát.

Az évad csúcspontja: innen egyszerűen lehetetlen egy epizódot választani: Mr. Garrison halálrabaszós kampányától kezdve, Randy Marsh Whole Foodos vergődésén keresztül a buzis ninjákon át Tweek és Craig románcáig rengeteg emlékezetes poént tartogatott az évad.

 

Az évad MVP-je: Principal PC, ofc. Behozatala a legjobb dolog volt ami South Parkkal történhetett..

 

9 Mad Men

Az utóbbi évtized egyik legnagyobb hatású sorozata is lezárult, természetesen itt a helye a legjobbak között. Talán az AMC sajátos, kettévágott évadkezelése miatt is kissé perifériára szorult nálam legalábbiss a sok nagyszerű újdonság mellett Don Draper hattyúdala,  viszont a Mad Mennek már csak a záróakkord miatt is itt a helye: Matthew Weiner sikerrel alkotta meg a saját „Maffiózók-zárását”, amit mindenki úgy értelmez, úgy él meg, ahogyan azt szeretné.

Az évad csúcspontja: ennek megfelelően, 7x14 Person to Person.

Az évad MVP-je: hűtőszekrényes random csávó.

 

8 Justified

Véleményem szerint az utóbbi évek egyik leginkább underrated sorozata, mely szintén tavaly köszönt le, méghozzá igencsak méltóságteljesen. Kissé nehézkesen indult a záróetap, de aztán a sorozat megint meg tudta csillogtatni legnagyobb erényeit: Grahamezúttal is élményszámba ment.

Az évad csúcspontja: 6x13 Promise – Pontosabban a zárójelenet. Tökéletes, talán az egyik legjobb sorozatlezáró mondattal, ha van ilyen kategória.

Az évad MVP-je: Choo-choo, nem kérdés.

 

7 Mr Robot

Talán az év leghypeoltabb újonca nem is véletlenül. A Harcosok klubja, az Amerikai Pszichó na meg a Dexter sajátos szerelemgyereke, mely tökéletesen vegyíti a klasszikusok erényeit, miközben olyan kortárs problémákat tárgyal, melyekkel ezidáig nem nagyon foglalkoztak ilyen szórakoztató formában. Mindez párosulva Remi Malek parádés alakításával és a szemetgyönyörködtető fényképezéssel kihagyhatatlan darabbá teszi a lesajnált USA csatorna újoncát.

Az évad csúcspontja: 1x01 eps1.0_hellofriend.mov - Ennél erősebb pilot aligha készült 2015-ben.

Az évad MVP-je: Remi Malek, az év egyik legjobb alakításával.

 

6 BoJack Horseman

Nem való mindenkinek, de aki szereti, szuperlatívuszokban beszél a Netflix formabontó animációs sorozatáról. Ez a sajátos „állatmesébe” göngyölt hollywood-szatíra egyszere ajándékoz meg az év egyik leggyötrelmesebb melodrámájával, legokosabb poénjaival, miközben minden részben beleüti az orrát valami súlyos társadalmi problémába, közéleti vitába, legyen szó Bill Cosbyról, a mainstream televíziózás válságáról vagy éppen a szektákról, komplexitása egyszerűen lebilincselő.

Az évad csúcspontja: 2x08 Let’s Find Out Mr. Peanatbutter kvízműsorán keresztül egyszerre kapjuk meg a két rivális karakter elodázhatatlan konfrontációját és a XXI. századi médiaipar szatíráját.

Az évad MVP-je: az evidens válaszonon túl Wandát említeném, mert zseniális metafora az idejétmúlt szórakoztatást képviselő network tv executive-okra a 20 éves kómából felébredő bagoly.

 

5 Game of Thrones

Nem lehet kikerülni, hétről-hétre szolgáltat valami témát, és mintha évadról évadra egyre jobb lenne.

Az évad csúcspontja: 5x08 Hardhome Számomra az egyik esélyes a tavalyi év legjobb sorozatepizódja címre, mely valószínűleg mindenkit váratlanul ért és egy jó időre állva is hagyott.

Az évad MVP-je: Tommen, akinek volt egy jó éjszakája.

 

4 Hannibal

Kissé megsínylette a sorozat, hogy két évadnyi anyagot kellett egybegyűrni, az olaszországi etap egy kissé keszekuszára sikerült, de aztán a Great Red Dragon minden apróbb hibáért kárpótolt, a sorozat záró képsorai a mögötte úszó zenével (Lovecrime...) méltó búcsúban részesítették Bryan Fuller agymenését. 

Az évad csúcspontja: 3x13 The Wrath of The Lamb Méltó - megkoronázása az elmúlt három évadnak, és tulajdonképpen az egyedüli kielégítő lezárás.

Az évad MVP-je: Great Red Dragon!

 

3 Better Call Saul

Vince Gilligan és stábja nagy fába vágták a fejszéjüket, de nekik lett igazuk: a Breaking Badből megismert simlis ügyvéd történetét sikerült a legmegfelelőbb köntösben prezentálniuk. Saul Goodman (vagyis itt még Jimmy McGill) karakterét sikerült többdimenzióssá, már-már azonosulhatóvá alakítani, ami persze nem kis részben Bob Odenkirk érdeme is. Mike Ehrmantraut pedig csak a hab a tortán.

Az évad csúcspontja: 1x07 Bingo Saul ügyfelei (toilet buddy…) azt hiszem az évad legütősebb poénjait szolgáltatták.

Az évad MVP-je: ebben az esetben azt hiszem ez nem kérdés.

 

2 Fargo

Noah Hawley az első évaddal nagyon magasra tette a lécet, nálam ez a második szezon nem is tudta ezt megugrani, de ettől még tény, idén sem volt túl sok jobb dolog a tévében a Fargónál. Kirsten Dunst és Jesse Plemons párosa nagyon erős volt, de talán ez az évad kevésbé fókuszált a központi figurákra az elsőnél, valamivel többet markolt talán a kelleténél, ennyivel maradt el nálam Lester és Lorne Malvo ámokfutásának históriájától. Viszont még véletlenül sem negatív színben akarom feltüntetni az évadot: a Fargo továbbra is meg tud lepni, hökkenteni, és a maga groteszk módján nevettetni, mindezt általában egyszerre.

Az évad csúcspontja: 2x08 Loplop A frenetikus hajvágós jelenetnél feszültebb azt hiszem nemigen voltam a 2015-ös esztendőben.

Az évad MVP-je: Kirsten Dunst a.k.a. Peggy Blumquist: az önmegvalósító feleség szerepe igen hálás volt, az évad legemlékezetesebb jelenetei számomra hozzá kötődnek.

 

1 The Leftovers

Számomra megkérdőjelezhetetlen az HBO drámájának helye a trónon, Damon Lindelof újabb hibátlan évadot szállított, immáron teljesen saját kútfőből, a sorozat alapjául szolgáló regény nélkül. Lindelof gondolt egy merészet, és gyakorlatilag rebootolta a sorozatot, ami utólag tökéletes döntésnek bizonyult. A showrunner nem fél „fullba nyomni a kretént”: egy teljesen váratlan időutazós cold opennel nyitott, életre keltett egy teljesen új helyszínt, és egy másfél epizódra a főhős tudatalattijába száműzte a nézőt – miközben a sorozat régi erényei, gondolok itt elsősorban, az egy-egy karakterre koncentráló részekre, mind-mind működtek. Aligha van jelenleg a tévés palettán olyan alkotás, ami emocionálisan nagyobb hatást képes gyakorolni a nézőre, mint a Leftovers.

Az évad csúcsponta: 2x08 International Assasin Talán az év legnagyobb dobása volt, még ha a Maffiózók már jelentkezett hasonlóval (Members only) kb tíz évvel ezelőtt. Az International Assasin ugyanis egyszerre volt már-már pofátlanul abszurd és helyenként groteszk módon vicces, na meg  a Leftoversre jellemzően felkavaró, miközben egyik ámulatból másikba ejtette a gyanútlan nézőt.

Az évad MVP-je: Justin Thereaux rátett még egy lapáttal, a tudatalattijában játszódó részekkel abszolút vitte a prímet.

A bejegyzés trackback címe:

https://made-in-amerika.blog.hu/api/trackback/id/tr628390110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása