Made in Amerika

Made in Amerika

Community - A 6. évadról (jobb későn, mint soha...)

2016. március 06. - madeinamerica

Nem kicsit szégyellem, de csak nemrég értem a Community befejező 6. évadának végére, ami már csak azért is megmagyarázhatatlan, mert ha pár éve megkérdezik, hogy melyik a kedvenc szitkomom és „hipszter” hangulatomban vagyok biztosan a Community-t mondom. Disclaimerként megjegyezném, erősen elfogult vagyok Greendale népével szemben (ha esetleg a fejléckép ezt nem árulta volna el), bármi is történt a sorozattal az elmúlt néhány évben, hányattatások sora ide vagy oda, és bármi is történjék a továbbiakban, az all time top5, de minimum top10 helyezéséhez számomra nem fér kétség. 

Az már önmagában is örömteli, hogy a Yahoo! megmentette a sorozatot egy lehetséges záróévadra, egy olyanra, ami méltó befejezése lehet az egésznek, feledtetve az utóbbi néhány évad legalábbis hullámzó színvonalát. És nem is kellett csalódnunk, nagyjából ez is történt. Volt egy-két kisebb kilengés, de összességében egy stabilan erős évadot kaptunk. Valamelyest meg is újult a sorozat, kicsit megnyúltak a részek, a kellően random és irreleváns záróakkordokra pedig minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fordítottak. Új szereplők is érkeztek, akik bár vákuumban talán nem tűnnének nagy durranásnak, de a csoporthoz mind Frankie, minde Elroy egészen jól illeszkedett, kimondottan jól működött a chemistry, összességében jobb választásnak bizonyultak, mint tavaly Mike Ehrmantraut. Az is sokaknak imponálhatott, hogy Chang immáron kevésbé volt fajsúlyos, egyszerűen beintegrálták a study groupba bizottságba, és egy-egy poénra tartogatták csak. Dean ellenben előretört, és jónéhány részben kisajátította magának a rivaldafényt, és Britta karakterébe is sikerült egy-két epizódban életet lehelni. Ha már így belemelegedtem, jöhet egy kis "power rankings":

Power rankings:

1. Dean - Ebben az évadban neki jutottak talán a legemlékezetesebb poénok (gay dean, kilences szintű fogékonyság, kínai trollok, VR-system..). Pedig ahogy meg is jegyezte, be csak egyszer öltözött...

2. Britta - Ha felt volna tindere, ő lenne a legcsinosabb lány! - Pár rész erejéig - különösen a Hondásra gondolok - sikerült kezdeni végre valamit vele.

3. Jeff - A szarkasztikus megjegyzései mindig is működtek..

4. Elroy - This is a man that knows how to please white people! - Egy jóarc fekára azért szükség volt természetesen.

5. Chang - Egy részt leszámítva, amikor celebbé vált, háttérbe vonult, és csak egy-egy poént írtak rá. Nem tett neki rosszat.

6. Abed - Troy nélkül sajnos ő is kevébé működik. 

7. Annie - A másik nagy visszaeső. Hiába kedvenc, és hiába "villant" egy-két alkalommal, sok emlékezetes momentumot nem kapott idén.

8. Frankie - Az első rész után azt hittem utálni fogom, sok poénforrás nem is volt a karakterében, de összességében megtalálták a helyét a csoportdinamikában.

 

Dan Harmonék pedig tulajdonképpen nem vállaltak sokat ezzel a záróévaddal, csak hozták azt, amihez a legjobban értenek: abszurdnál abszurdabb szituációkat teremtettek hőseinknek, amelyekben aztán azok brillírozhatták. Nem nagyon volt erőltetett szentimentalizmus, az előző évadok félresiklott románcai és „karakterépítési” projektjei után meg sem próbálták kiköszörülni a készítők ezeket a csorbákat, ami érthető, hiszen erre talán idő és mód sem volt. Igazából csak a csoport összetartozásának motívuma került középpontba időről időre. (Feldolgoztak viszont a maguk módján érdekesebb közéleti kérdéseket is, mint a gerillamarketing vagy a cyber-biztonság.)

community.jpg

Ennek megfelelően a zárórész sem volt valami monumentális, de mivel az esetleges folytatás még ugyebár a levegőben lóg, ez nem is igazán volt elvárható. Nem adott kielégítő válaszokat arra, kinek hogyan tovább, éppen az emiatti bizonytalansággal való megbékélést hangsúlyozta. Egész ötletesen nyúlt a továbblépés gondolatához, aztán persze majd meglátjuk mi sül ki belőle. (Az mondjuk nem túl biztató, ahogyan a zárás Abed és Annie végleges távozását sugallta, azt már biztosan nem élné túl a sorozat.) Értelemszerűen egy filmet még mindenképpen várunk (#sixseasonandamovie), de adott esetben egy hasonló évadra is érdemes lenne összecsördíteni a brigádot.

Habár az eddig leírtak nem tűnhettek felhőtlenül pozitívnak, én a többséghez hasonlóan nagyon is élveztem ezt az évadot, egy 8/10-es élményt mindenképpen adott, a kreativitásra, vagy is inkább elborultságra idén se lehetett panasz, ahogy az az illusztrációkból is kiderül. Nem is kétséges szerintem, hogy van ott még bőven, ahonnan ez jött reménykedjünk tehát a folytatásban.

Búcsúzóul(?) pedig íme még egy-egy emlékezetes kép minden epizódból:

01
community1.png

 

 

02

community1_1.png

03

community3.png

04

community4.png

05

community5.png

06

community6.png

07

community7.png

08

community8.png

09

community9.png

 

10

community10.png

11

community11.png

12

community12.png

13

community-season-6-finale-image.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://made-in-amerika.blog.hu/api/trackback/id/tr978444462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása